НОВА СТРАНИЦА НА КИНОТЕКАТА

Почитувани, повеќе информации за Кинотеката на http://kinoteka.mk/.
Оваа останува да функционира како каталог на македонските филмови....

 • За македонскиот филм

  Институционализацијата на кинематографијата е пресудна за развојот на македонскиот филм. Формирањето на претпријатието "Филмско Скопје" резултира со првите документарни филмови во 1947 година. Набргу се формира и првото производствено претпријатие "Вардар филм" кој на почетокот започнува со реализација на серија филмски журнали под назив "Филмски преглед". Македонските филмски автори, и покрај неискуството, мошне бргу го совладуваат медиумот и ги осознаваат документарните жанровски можности.

  Развојот

  Прочитај повеќе... Пребарај
 • Автори во македонската кинематографија

  Севкупниот мозаик на една кинематографија го сочинуваат филмовите и нивните автори. Авторскиот дел од тој мозаик и припаѓа целосно на филмската продукција. Токму различните авторски иницијативи и настојувања, сплотени во една целина и го чинат филмското дело автономен изразен феномен. 

  Генезата на авторската ситуација наполно се совпаѓа со генезата на македонската кинематографија. Така во почетокот на овој век, во Битола, тогашен центар на овој дел од Балканскиот полуостров, живееја и работеа браќата Манаки. Предизвикот, секако,

  Прочитај повеќе... Пребарај
 • Од историјата на македонската кинематографија

  Филмот и филмската слика, иако за прв пат се појавува кон крајот на 19 век, го одбележува 20-тиот век како век на визуелизацијата и со огромен интензитет продолжува во мугрите на овој милениум.

  Во рамките на оваа "глобална" забелешка се вклопува и кинематографијата на македонската почва. Она што на почетокот беше сензација прикажувана од непознатите италијански (и други белосветски) патувачки авантуристи и киноприкажувачи, набргу стана вообичаена новотарија која им го приближи светот на нашите прадедовци, но и го привлече влијанието

  Прочитај повеќе... Пребарај

 • image description

  Книжарница

  Добредојдовте во кинотечната книжарница!

  Во кинотечната електронска книжарница ви нудиме бројни филмолошки дела кои, се надеваме, ќе го привлечат вашето внимание.

  Во нашата електронска книжарница можете да прочитате и повеќе броеви од списанието за историја, теорија и култура на филмот „Кинопис".

  Прегледајте ја нашата книжарница и збогатете ја вашата библиотека!

  Прочитај повеќе... Пребарај