< Назад

Пет години НРМ

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 40 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1950

Содржина: Филмска презентација на достигнувањата во повоениот петгодишен период по ослободувањето и добивањето на државност. Опфатени се повеќе аспекти на општествениот развој во: здравството, образованието, социјалната грижа, земјоделското стопанисување, сточарството, индустријализацијата, достигнувањата во областа на културата... Филмот содржи пет посебни целини, а во исто време има и интегрална целина.

Награди: 1950 Со Указ на Владата на НРМ одликуван е Киро Билбиловски, режисер на филмот

Автори:


Фотографии: