< Назад

Шарпланинецот Мургош

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1960

Содржина: Преку приказната за кучето Мургош, кое и припаѓа на познатата раса шарпланинци, прикажани се сите благородни особини: силата, храброста и верноста на оваа во светот позната раса.

Награди: 1960 ФЈДКФ, Белград, Диплома за режија на Трајче Попов доделена од Кинолошкиот сојуз на Југославија

Автори:

Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Асистент на монтажа: Чемчев Вангел - Лаки
Асистент тон снимател: Кули Скендер

Други соработници:

диригент -- Ванчо Чавдарски
текст -- Србо Ивановски
текстот го чита -- Душко Глигоријевиќ
асистенти на снимателот -- Митко Куновски; Киро Јанковски
консултант за колор -- Дана Стајиќ

Фотографии: