< Назад

Македонски тутун II

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 17 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1954

Содржина: Во филмот, како што стои и во поднасловот „домашна манипулација“, е прикажан процестот на сортирањето на тутунот во класи, пакувањето во бали и откупот. Посебен осврт е направен за начинот и критеримите на сортирањето на тутунот од типовите „Прилеп“, „Јака“ и „Отља“.

Автори:

Сценарио: Горник Рудолф
Сценографија: Шумка Диме
Асистент на режија: Маркус Александар - Саша
Асистент снимател: Гаиќ Душан

Други соработници:

асистенти на снимателот -- Благоја Прличков
светло -- Трајче Саздов
стручни консултанти -- Христо Беака; Игнат Митев; Драган Крстевски
снимен во соработка со -- Институтот за тутун во Прилеп
организатор на снимање -- Коста Крстевски
техничка обработка -- Радмила Петковиќ

Фотографии: