< Назад

Детето од колоната

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1961

Содржина: Сеќавања на младата учителка која низ секојдневната настава, игра и дружење со своите ученици се враќа во времето кога, како и многуте други погодени од несреќите што ги носи војната, детството го минува со партизанските колони во беспаќата на планините. Сепак, пребродувајќи ги сите опасности, таа го дочека денот на слободата. Искуството стекнато на тој начин, пиететот и љубовта кон борците, им ги пренесува на своите мали ученици.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Директор на филм: Теофиловски Ристо - Риџвеј
Асистент на режија: Петровски Мето
Асистент снимател: Салковски Драган

Други соработници:

асистенти на снимателот -- Ристо Буклевски

Фотографии: