< Назад

Комитска легенда

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 17 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1955

Содржина: Отпорот и борбата на македонскиот народ против турското ропство, предадени преку народните ора „Тешкото“ и „Комитското“. Филмот содржи и доста играни елементи.

Автори:

Асистент снимател: Самоиловски Мишо
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо - Риџвеј

Други соработници:

музиката ја изведува -- Камерен оркестар при Скопската филхармонија
диригент -- Трајко Прокопиев
учествува -- Македонскиот државен ансамбл „Танец“
кореограф -- Емануел Чучков
текстот го читаат -- Вукан Диневски; Драги Костовски
светло -- Д. Маленко
фар -- Ѓ. Симовски
пиротехника -- А. Трајковски