< Назад

Хомо догматикус

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 8 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1980

Содржина: Човекот творец, градител, со својата упорност ја облагородува средината и луѓето со кои живее.Тој се стреми кон убавина и прогрес. Иако во постојан судир со спротивните на себе, деструктивни луѓе, тој не ја напушта идејата што ја носи. Кога не може да се уништи човековото дело тогаш најлесно е да се уништи човекот, но и тоа е без успех бидејки тој и во сопствената зандана наоѓа смисол и продолжува да гради.

Автори:

Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Избор на музика: Константинов Љупчо
Соработник: Митровска Тонкица

Други соработници:

соработници -- Мице Јанкуловски; Милка Ковиловска; Владимир Бороевиќ; Тонкица Митровска