< Назад

Страдни од вода - страдни за вода

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 19 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1962

Содржина: Работите на мелиорација на земјиштето во брегалничкиот крај, Струмичко, Тиквешко, Струшко, Скопско и во Пелагонија; исушување на мочуриштата и нивно претворање во плодни земјишта, како и изградба на акумулации за наводнување.

Награди: 1962 Награда, Дирекцијата на Мелиоративните системи во СРМ доделува парична награда за успешна режија на документарен филм во синемаскоп техника на Трајче Попов

Автори:

Асистент снимател: Петровски Иван
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:

стручно техничка соработка и графичка илустрација -- Братислав Субановиќ
стручен советник и консултант -- Киро Павлов
избор на музика -- Милка Герасимова
асистенти на снимателот -- Миле Ивановски
текстот го чита -- Иван Антонов
трик -- Андрија Жиц
организатори на снимање -- Сами Мизрахи

Фотографии: