< Назад

Бараме леб

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 12 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1962

Содржина: По пат на фотографии и документи се прави реконструција на големите демонстрации во Велес, во 1939 година, кога под паролата „Бараме леб“ илјадници луѓе излегле на улиците.

Награди: 1962 13 Ноемвриска награда за Трајче Попов 1962 „Седум секретари на СКОЈ“ за Трајче Попов

Автори:

Снимател: Петковски Љубе
Сценарио: Попов Трајче
Асистент на режија: Лазаревски Никола
Асистент снимател: Петровски Иван
Организатор на снимање: Петровски Мето

Други соработници:

музиката ја изведуваат -- П. Јарчев; Д. Павловски
текст -- Никола Кирков
текстот го чита -- Иван Антонов
консултант -- Милан Сланев
изворни материјали -- Милан Сланев

Фотографии: