< Назад

Птиците доаѓаат

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 19 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1956

Содржина: Филмот е играно-документарна приказна за начинот на риболов на Дојранското Езеро, со помош на птиците корморани. Во него се зборува за поврзаноста на луѓето со птиците кои се најдобар работник и незаменлив помошник на рибарите. Кога птиците ги нема, рибарите се тажни, но кога птиците ќе дојдат, ловот може да почне.

Автори:

Снимател: Петковски Љубе
Музика: Прошев Тома
Сценографија: Лазаревски Никола
Асистент снимател: Петровски Иван
Соработник: Гаиќ Душан

Актери:

Панта Николиќ -- таткото
Димче Христовски -- детето


Други соработници:

организатор на снимање -- Велко Гермовски
светло -- Димче Маленков
музиката ја изведува -- Камерниот ансамбл на Оперскиот оркестар - Скопје
диригент -- Трајко Прокопиев

Фотографии: