< Назад

Замрзнато езеро

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1963

Содржина: Репортажа за замрзнувањето на Дојранското Езеро, природен феномен што се случува можеби еднаш на сто години. Приказ на напорите на дојранските рибари да ги ослободат рибите и птиците од канџите на мразот. Кршејќи парче по парче мраз, тие ги спасуваат северноатлантските галеби, кои им помагаат при риболовот и овозможуваат колку - толку да се започне со риболовот.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Сценарио: Камберски Јово
Асистент снимател: Салковски Драган
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:

текст -- Јово Камберски

Фотографии: