< Назад

Школите и универзитетот во скопската катастрофа

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 17 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1963

Содржина: Филмот ги регистрира штетите што земјотресот на 26 јули 1963 година ги предизвика на училиштата во Скопје и на скопскиот универзитет. Меѓутоа, и покрај непроценливите штети, наставата во училиштата и на универзитетот продолжи многу бргу, се разбира под отворено небо или во шатори. А голем број од учениците учебната 1963/64 година ја завршија во градовите ширум Југославија.

Автори:


Други соработници:

текст -- Владо Поповски

Фотографии: