< Назад

Додека владееше оризот

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1964

Содржина: Филм за формирањето на Земјоделската задруга „Моша Пијаде“ од с. Горни Полог, која требаше да работи на производство, откуп и промет со оризот, но која поради лошо стопанисување и лошите инвестиции, набргу почна да се распаѓа; се говори и за проблемите што задругата ги имаше со приватните оризови производители. Целиот филм е даден во облик на пародија.

Автори:

Сценарио: Смаќоски Бошко
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:

идеја -- Васко Анастасов
текст -- Бошко Смаќоски
избор на музика -- Милка Герасимова
асистент снимател -- Ристо Буклевски

Фотографии: