< Назад

Прилеп, вчера и денес...

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 12 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1959

Содржина: Филмско-фотографски колаж на градот под Марковите кули, неговата историја, развој и современиот културен и стопански растеж по ослободувањето, сето тоа проследено со стиховите на Рацин и на Конески.

Награди: 1959 ФЈДФК, Белград, Втора награда за сценариото на Боро Чушкар, Јован Поповски и Кочо Недков

Автори:


Други соработници:

текст -- Србо Ивановски
стихови -- Кочо Рацин; Блаже Конески
текстот го чита -- Иван Антонов

Фотографии: