< Назад

Последни номади

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1964

Содржина: Во планините на Македонија и денес живеат припадниците на племето Каракачани. Тие се тука веќе неколку века. И од кога знаат за себе, тие се сточари. Всушност, тие се од последни сточари-номади во Европа. Околу нив многу нешта се изменети, а тие и денес, навидум, го продолжуваат истиот живот...

Награди: 1964 ФФ, Ниш (фолклорни и етнографски филмови), Почесна диплома

Автори:


Други соработници:

асистент снимател -- Миле Ивановски

Фотографии: