< Назад

Светлостите во канон заклучени

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1964

Содржина: Филм посветен за фрескосликарството во македонските цркви: „Св. Софија“ од Охрид (1036-1056), „Св. Пантелејмон“ од Горно Нерези (1164), „Св. Ѓорѓи“ од Курбиново (1191), „Св. Богородица Перивлептос“ од Охрид (1295), „Св. Никита“ од Бањани (1307) и „Св. Ѓорѓи“ од Старо Нагоричане (1313).

Автори:

Сценарио: Јоциќ Љубиша
Асистент на режија: Ѓурчинов Александар - Ацо
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо - Риџвеј

Други соработници:

консултанти -- Ото Бихали-Мерин; Петар Миљковиќ
швенкер -- Ч. Момчиловиќ
тон -- Р. Вујиќ
волонтер на монтажа -- Г. Јоциќ
мадригалист (солист) -- А. Јаковљевиќ
асистент снимател -- Ристо Буклевски

Фотографии: