< Назад

Отпор

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 7 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1978

Содржина: Филмот е работен со анимација на домашен алат (чекан, клешти, шајки). Едната од шајките никако не влегува во дрвото, не може да се закова. Тоа асоцира на достоинството, издржливоста, непоколебливоста. Човек секогаш мора до крај да стои на (зад) своите принципи и определби. Вољата на човекот е нескршлива.

Награди: 1978 ФЈДКФ Белград, Златен медал Београд за режија на анимиран филм, Боро Пејчинов 1978 ФЈДКФ Белград, Награда Желимир Матко на списанието Филмограф 1978 ФЈДКФ Белград, Награда Кекец 1978 МФФ Оберхаузен, Главна награда 1978 МФФ Анеси, Главна награда 1978 МФФ Краков, Специјална награда 1978 Југословенски кандидат за Оскар

Автори:

Аниматор: Пејчинов Боро
Сценарио: Пејчинов Боро
Монтажа на тон: Паковски Глигор
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Избор на музика: Константинов Љупчо

Други соработници:

ликовен соработник -- Милан Јовановиќ
асистент аниматор -- Ангелко Миловиќ
звучни ефекти -- Миленко Дер

Фотографии:

Награди: