< Назад

Војната заврши

Производство: „Пиреј филм“ - Скопје, Kamera 300 – La-Chaux-de-Fonds - Швајцарија

Земја на потекло: Република Македонија, Швајцарија

Род: Игран филм

Времетраење: 108 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Да

Во боја: во боја

MM:

Година: 2010

Содржина: „Војната заврши“ е филм за војната, но без војна и филм за бегалци, но без бегалци. Филм за човечките драми поради миграцијата како резултат на распаѓањето на поранешната држава.
Во 1999 година, семејството Рахмани и нивните три деца за време на НАТО бомбардирањето во Србија – емигрираат во Швајцарија. По неколку години се соочуваат со депортација. Во својот очај, Расим, таткото на семејството, заедно со еден поранешен учител по музичко – организираат албанска група за танцување, со цел собирање на потписи од Заедницата за поддршка. Филмот претставува интимна приказна која го отсликува болното искуство на сите иселеници во ерата на глобализација. Може ли добриот човек да ги издржи притисоците на војната, егзилот и депортацијата? Ќе биде ли во можност повторно да го изгради својот живот – во странство?

Автори:


Други соработници :
директор на фотографија -- Пјотр Јаха
монтажа -- Робин Ерард
сценографија -- Дејан Гошевски
тон -- Џеф Формоса, Мартин Ченбор, Новица Јанков

Фотографии: