< Назад

Љубовникот

Производство: Скопје Филм Студио

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: драма

Род: Краток игран филм

Времетраење: 8 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Не

Во боја: црно-бел

MM:

Година: 2018

Содржина: Нетипична црно-бела филмска приказна за актуелното време. Нејзината актерска игра со нагласена гестикулација, како и креативната сценографија и костимографијата, карактеристични за периодот на немиот филм, нè потсети на естетиката на филмските почетоци. Филмот претставува своевиден омаж на немиот филм. Во оваа кратка шармантна драма се зборува за еден љубовен триаголник, во кој еден пропаднат циркуски уметник се обидува својата сакана девојка да ја отргне од прегратките на нејзиниот нов љубовник. Акробатските вештини во кои таа некогаш се вљубила, му помагаат да ја врати назад.

Напишано од м-р Сунчица Веселиновска

Автори:

Продуцент: Салковски Томи
Директор на филм: Минов Димитар
Костимографија: Атанасовска И. Емилија
Сценографија: Тошевски Игор
Главна улога: Ангелов Игор
Асистент на режија: Апчевска Марија
Асистент снимател: Колоска Марина

Други соработници : изведба на музика -- Дуња Иванова шминкер -- Ирена Сенокозлиоска координатор на продукција -- Снежана Стојаноска продукциски менаџер -- Кристијан Буровски секретар на продукција -- Анѓелина Марковска сценски работник -- Миле Манојловски кореограф -- Сања Шутевска фризура -- Јована Соколоска скриптер -- Алисија Ферро 2 Ас. на камера -- Кире Милутиновски шумски сцени: Роберт Шуман, Етида оп.39 бр.6; Сергеј Рахмањинов, Дожд: Микаел Сапин, Хумореска: Антонин Дворжак, Танго: Исак Албениц фотограф -- Виктор Иванов гардеробер -- Вукица Александрова реквизитер -- Синиша Цветковски светло мајстор -- Златко Димески декоратер -- Михаил Панев визуелни ефекти -- Јовица Пановски графика -- Коста Лазаревски сметководител -- Јагода Велковска мајстор -- Жарко Стевковски возач -- Андреј Петровски

Филмот е поддржан од Агенција за филм на Република Македонија

Фотографии: