< Назад

Свилен конец

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1969

Содржина: Филмот зборува за процесот на создавање на свилениот конец, од формирањето на гасениците на свилените буби, преку кожурците, па се до индустриското производство во текстилната индустрија.

Награди: 1970 ФЈДКФ, Белград, Златен медал „Белград“, за снимателот Киро Билбиловски 1970 МФФ, Лајпциг, Диплома

Автори:

Режија: Недков Кочо
Сценарио: Камберски Јово
Асистент снимател: Салковски Драган
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:

стручен консулнт -- Ристо Пециров