< Назад

Свадба на Шарпланинецот

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1970

Содржина: Филмот зборува за парењето на познатите кучиња шарпланинци, кое се претвора во вистинска борба на живот и смрт. Само најсилните опстојуваат во таа борба и успеваат да го продолжат родот.

Награди: 1971 ФЈДКФ, Белград, Златен медал „Белград“ за режија 1971 ФЈДКФ, Белград, Награда на ТВ Белград 1971 ФЈДКФ, Белград, Награда на Сојузот на младината на Југославија 1971 11 Октомвриска награда за Трајче Попов

Автори:


Други соработници:

асистент снимател -- Ристо Буклевски

Фотографии: