< Назад

Подмолна сила

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 19 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1978

Содржина: Сознанијата здобиени по трагичните елементарни непогоди, земјотресите во Скопје и Бања Лука, се ползуваат во иновирањето на изградбата на објекти за живеење и на објекти од јавен карактер. Голема улога во примената на новите сознанија, како и доаѓањето до нив, има Институтот за сеизмологија, инженерство и земјотреси од Скопје.

Награди: 1978 ФЈДКФ, Белград, Диплома за режисерот

Автори:

Снимател: Петковски Љубе
Асистент снимател: Стојков Слободан
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:

консултант -- Димитар Јуруковски

Фотографии: