< Назад

Железниот преграб

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1978

Содржина: Филмот зборува за старата, традиционална боречка вештина, која особено се негува кај припадниците на албанската народност. Станува збор за пеливанството. Можеби и тоа е една од причините за создавањето на спортски боречки кадри во нашите краеви, кои со покажаните резултати стигнаа до светскиот врв. Еден од нив е и Тефик Демири, кој преку пеливанството стигнува до повеќекратен државен шампион во борење слободен стил.

Автори:

Асистент снимател: Самоиловски Владимир
Монтажа на тон: Паковски Глигор
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Фотографии: