< Назад

Ткаачки

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1982

Содржина: Во филмот е прикажан процесот на производството, вештината на ткаењето на тн. пиротски килими. Работата на ткајачките, т.е. нивните прсти, занает кој се граничи со уметност. Извонредна синхронзација, игра на движења и бои. Ткаењето на пиротските килими, од самиот почеток, па се до крајната форма, во најразлични големини и шари.

Автори:


Други соработници:

соработници -- Владо Јаневски; Ружица Слишко