< Назад

Ликвидатор

Производство: Вардар филм - Скопје

Жанр: Репортажа

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1983

Содржина: Работите во врска со ликвидацијата на рудникот за азбест „Богословец“, во истоименото село, му се доверени на еден човек кој таа работа ја врши седумнаесет години. Објектите на рудникот и машините што пропаѓаат, самите зборуваат за апсурдноста на целата постапка.

Награди: 1983 ФЈДКФ, Белград, Grand Prix за најдобар филм 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда „Милтон Манаки“ од Југословенската критика 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда од списанието „Јеж“ 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда „Златен печат на Белград“ 1983 ФЈДКФ, Белград, Награда „Јунаци на војната - јунаци на трудот“ од Сојузот на пензионерите

Автори:

Сценарио: Попов Трајче
Монтажа на тон: Јаневски Јордан
Организатор на снимање: Калиќ Милош

Други соработници:

избор на музика -- Милка Герасимова
светло -- Петар Богоевски
асистент снимател -- Александар Прошев

Фотографии:

Награди: