< Назад

Манастир

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 16 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1986

Содржина: Еден од највредните културно-историски споменици во Македонија, манастирот „Св. Наум Охридски“, со векови фасцинира со својата монументалност. Делото на Св. Наум претставувало инспирација за голем број иконописци, зографи, резбари и писатели, а манастирот, како неповторлив споменик на културата на нашето поднебје, ја анимира и современата културна јавност.

Автори:


Други соработници:

светло -- Петар Богоевски
текст -- Д. Ќорнаков
текстот го чита -- Ѓорѓи Бисерков
консултант -- М. Гогов
организатор на снимање -- Владо Камберски