< Назад

Хидромелиоративен систем „Пелагонија“

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 28 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1987

Содржина: - Филмот е дел од серијата под заеднички наслов „Страдни од вода, страдни за вода“ која ги опфаќа филмовите за изградбата на сите хидромелиоративни системи во Република Македонија. - Целосен приказ на изградбата на хидромелиоративниот систем „Пелагонија“, резултатите во зголемувањето на земјоделското производство благодарение на наводнувањето од овој систем, како и развојот на индустриските и преработувачките капацитети и на градските и селските населби во најголемата македонска рамнина Пелагонија.

Автори:


сценарио -- Ѓорѓи Георгиев


Други соработници:

текст -- Томе Момировски
избор на музика -- Драги Јаневски
консултант -- Ѓорѓи Георгиев
организатор на снимање -- Ѓорѓи Георгиев