< Назад

Нерези

Производство: Варар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 20 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1989

Содржина: Манастирот „Св. Пантелејмон“ во Нерези претставува ремек дело на средновековната, не само македонска туку и византиска архитектура. Негови главни карактеристики се складните облици, мајсторството на неговите градители, полихромната фасада од камен и цигла, како и вешто направените куполи. Живописот, пак, на непознатите мајстори од 1164 година претставува апогеј на драматизмот, до Нерези невиден во сликарството на средниот век.

Автори:


снимател -- Карпо Година


Други соработници:

организатор на снимање -- Бранко Петровски
музичка илустрација-- Славица Велковска
асистент снимател -- Александар Прошев