< Назад

Планариите од охридското езеро и околните извори

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 23 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 16

Година: 1990

Содржина: Според живиот свет во него, Охридското Езеро е едно од најинтересните во светот. Некои форми на живот се сочувани во неизменета форма уште од терцијарниот период. Истражувањето на живиот свет од Охридското Езеро почнува од крајот на XIX век. Посебно се интересни планариите - еден вид водни црви, кои живеат во водите на Охридското Езеро.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Монтажа на тон: Јаневски Коста

сценарио -- Здравко Крстановски


Други соработници:

организатор на снимање -- Бранко Петровски
подводно снимање -- Вукашин Бата Поповиќ; Младен Симовиќ
асистент камерман -- Сретен Паковски
текст -- Здравко Крстановски