< Назад

Рибите на Охридското Езеро

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 23 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 16

Година: 1990

Содржина: Охридското Езеро е едно од најинтересните во светот. Езерото е вистински музеј полн со живи фосили кои се сочувани во неизменета форма од терцијарниниот период. Истражувањата на Охридското Езеро и на неговиот жив свет датираат уште од крајот на XIX век, со особен интерес на најпознатите риби, пастрмката, белвицата и плашицата.

Награди: 1991 ФЈДКФ, Белград, Специјална награда од меѓународниот дел

Автори:


сценарио -- Милчо Точко


Други соработници:

организатор -- Бранко Петровски
подводно снимање -- Вукашин Бата Поповиќ; Младен Симовиќ
асистент камерман -- Сретен Паковски

Фотографии: