< Назад

Љубовта на Кочо Топенчаров

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 13 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1991

Содржина: Филмот е вистинска приказна за животот на Кочо Топенчаров кој после 40 години поминати во Албанија, со жената и децата се враќа во својата татковина, Македонија. Една вечер во Охрид Кочо Топенчаров се вљубува во Марија. Таа живее во Албанија и по извесно време се враќа дома. Во 1950 година Кочо илегално ја минува границата со Албанија и оди кај девојката што ја сака, за да ја земе и да се врати назад. Но грубоста на државата и на политиката ја одредува нивната судбина. Филмот ја прикажува љубовта која е единствена одбрана на човекот во овој суров свет.

Награди: 1991 ФЈДКФ, Белград, Златен медал „Београд“ за документарен филм

Автори:


сценарио -- Рафаел Марчиано
монтажа -- Алексо Боневски


Други соработници:

избор на музика -- Видосава Илиќ