< Назад

Бериќет

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1994

Содржина: Кога нештата изгледале дека се измолкнуваат од човековата контрола, приложувањето на дарови и жртви биле единствената надеж за успешна жетва и конечно, опстанок. Филмот го реконструира времето кога животот се точел околу годишните времиња и со помош на сеќавањата на најстарите, авторот ги транспонира одамна заборавените обичаи. Во филмот учествуваат жителите на селата Цер и Штавица.

Награди: 1995 МФФ, Исмаилија, Гран При за Митко Панов

Автори:

Режија: Панов Митко
Продуцент: Тозија Горјан
Сценарио: Панов Митко

Други соработници:

музика -- Тони Аџиниколов
стручен консултант -- Коста Бојаџиевски

Фотографии:

Награди: