< Назад

Адам (5 до 12)

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 6 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1977

Содржина: „Според библиското предание, првиот човек поминал по земјата во 5 минути до 12 часот. Тоа бил Адам и живеел 930 години.“ Долго време часовникот стои на 5 до 12 часот. Се поставува прашањето, до кога? Зашто кога ќе почне одбројувањето, крајот е неминовен (архивски снимки од војни).

Награди: 1977 ФЈДКФ, Белград, Златен медал Београд за режија на Петар Глигоровски

Автори:


Други соработници:

соработници -- Анѓелко Миловиќ; Тонкица Митровска; Афродита Марковиќ; Милка Ковиловска; Славољуб Игњатовиќ