< Назад

Подарок од веселиот молер

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Слободна тема

Род: Краток игран филм

Времетраење: 25 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1957

Содржина: Децата, играјќи си, цртаат по ѕидот на собата. Доаѓа молер за да го бојосува станот. Молерот на децата им слика на ѕидот и со тоа ги развеселува. Но и откако ќе го бојоса ѕидот, децата во својата фантазија и понатаму ја гледаат сликата и се радуваат. Нивната тајна за сликата подарок од молерот, никој не ја знае.

Автори:


Улоги:
Иван Ицмарев -- молерот
Коле Сињкиевиќ -- детето
Мишко Несторовски -- детето
Солунка Несторовска -- девојчето

Други соработници:
диригент -- Трајко Прокопиев
музиката ја изведува -- Скопската филхармонија
шминкер -- Ивица Бенчиќ
организатор на снимање -- Димче Марковски
светло -- Трајче Саздов
асистент снимател -- Неделко Василевски

Фотографии: