< Назад

Темно огледало

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Психолошки

Род: Краток игран филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1969

Содржина: Човековиот ум и организам се способни за врвни дострели во уметноста и техниката, но во ситуации надвор од човековата моќ или поради монотонијата на работниот процес во кој доминира машината, доживуваат повреди што значат не само физички туку и психички трауми. Со цел да се вратат во нормален животен процес, овие пациенти во Заводот за рехабилитација се подложени на несебична помош, лекување и внимание. Филмот е реализиран во соработка со Сојузот на трудовите инвалиди на Македонија.

Автори:

Директор на фотографија: Михајловски Бранко
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:
асистент снимател -- Миле Ивановски
избор на музика -- Милка Герасимова
текст -- Ѓорѓи Џоџа Ајановски