< Назад

Очи

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Слободна тема

Род: Краток игран филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1969

Содржина: Филм за некои внатрешни состојби на човекот: радост, болка, молба, страв, прикажани преку расположението на едно девојче, поточно преку нејзините очи. Нишката што ги поврзува сите тие состојби во филмот е една топка, со која девојчето си игра кога е среќно, а, пак, кога ја нема, тоа е тажно. Во моментите на страв, девојчето не може да воспостави комуникација со луѓето, зашто топката ја нема.

Автори:

Директор на фотографија: Самоиловски Мишо
Асистент снимател: Салковски Драган
Организатор на снимање: Ангеловски Благоја

Други соработници:
избор на музика -- Слободан Николовски

Фотографии: