< Назад

Денес треба нешто да се случи

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Драма

Род: Краток игран филм

Времетраење: 10 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1976

Содржина: Двајца старци кои сè уште се сакаат, а се разделени од двете страни на границата која не им дозволува да бидат заедно, се гледаат секојдневно. Таа, сета во црнина, доаѓа да собира тревки во шумичката, а тој седнат на стебло и со луле во раката е во постојано очекување на нејзиното појавување. Војниците - граничари, се неумоливи и го оневозможуваат нејзиниот обид да ја мине границата. И така минува времето исполнето со сеќавање за една среќа, толку можна а неализирана поради граничниот камен кој ја дели земјата.

Автори:

Директор на фотографија: Самоиловски Мишо
Асистент снимател: Стојков Слободан
Организатор на снимање: Ангеловски Благоја

Други соработници:
Румен Ќамилов; Ѓоко Талевски; Љупчо Крстевски; Миодраг Белиќ
песната ја изведува -- Диме Поповски

Фотографии: