< Назад

Глава

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Слободна тема

Род: Краток игран филм

Времетраење: 8 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1979

Содржина: Филмот го прикажува настанувањето на една глава од глина, која вајарот ја прави по сеќавање на еден настан од детството, кога на еден човек му е отсечена главата и набиена на кол. Паралелното прикажување на овие две дејствија ни асоцира на денешнината во која теророт, насилството и суровоста се развиваат до невидени размери и ги минуваат сите граници.

Автори:

Директор на филм: Ацевски Стеван - Стевче
Директор на фотографија: Самоиловски Мишо
Сценографија: Лазаревски Никола
Главна улога: Шехтански Александар
Асистент снимател: Самоиловски Владимир
Монтажа на тон: Јаневски Јордан
Организатор на снимање: Калиќ Милош

Улоги:
Александар Ѓуровски
Ивица Крстески

Други соработници:
маска -- Милан Јовановиќ
шминка -- Санде Петровски

Фотографии: