< Назад

In Continuo

Производство: „Вардар филм“ - Скопје

Жанр: историски

Род: Документарен филм

Времетраење: 100 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1998

Содржина: Филмот е посветен на 50-годишнината од егзодусот на децата од егејскиот дел на Македонија, 1948-1998. Со користење на историски факти и архивски филмски материјал, овој филм ја кажува вистината за геноцидот врз македонскиот народ од овој дел на Македонија. Во пролетта 1948 година, бегајќи, гладни и жедни, изложени на дожд, ветер и долги пешачења, над 28.000 македонски деца водени од неколку мајки бегалки, изнемоштени бараа спас во вардарскиот дел на Македонија и поранешна Југославија. Во филмот се прикажани и сеќавањата на преживеаните некогашни деца бегалци снимени во текот на нивната прва средба во Скопје во 1988 година.

Автори:


Сценарио -- Кузман Георгиевски