< Назад

Вета

Производство: Продукција Сестри и братот Митевски

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Краток игран филм

Времетраење: 14 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2000

Содржина: Постои мит за еден автобус кој патувал секој ден на релација Скопје – Белград за време на НАТО бомбардирањето во 1999. Сличен автобус е опишан во Вета. Во филмот нема временска одредница. Одговор е на авторот на сите ужаси што се случуваа на балканот во последните 10 години. Филмот не нуди одговори и не завзема страна, се обидува да ја долови воената психоза и чуството на безизлезност.

Награди: 2001 Берлински филмски фестивал, Берлин, Специјална награда од жирито 2001 Молодист интернационален филмски фестивал, Киев, Диплома за оригинална артистичка визија 2001 Фрст Ран фестивал, Њујорк, Васерман финалист

Автори:


Монтажа: Jessica Sharzer

Фотографии: