< Назад

Најдолгиот пат

Производство: Вардар филм - Скопје; Македонија филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: историски

Род: Игран филм

Времетраење: 126 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1976

Содржина: Март, 1903 година. Отоманската Империја е во распаѓање. На Балканот уште единствено Македонија не е слободна. Македонското револуционерно движење е во полн растеж. Османлиите прават се за да го задржат своето последно упориште во Европа. Македонскиот народ е изложен на разни репресии, како што е и одмаздата за укажување заштита и помош на комитите. Во еден таков случај Турците го опколуваат селото во кое е во тек свадбарската свеченост. Пукаат во селаните, ги собираат и повеќето од нив ги одведуваат. Меѓу нив е и младоженецот. Заробените селани, повеќе од двесте, се затворени во тврдина. Ги има од повеќе македонски села. Тука веднаш се изрекуваат пресудите. Најмалата казна е 15, а најдолгата 101 година затвор. Меѓу осудените се и попот и учителот од Врбјани. Селаните ги пренесуваат со воз до Солун. За нивниот транспорт до таму, како и до Турција, е овластен чаушот. Некои од заробениците се подготвуваат за бегство, но тоа е оневозможено заради засилените мерки на претпазливост по повод тукушто извршените акции на гемиџиите во Солун. Следи патување со брод. Целта е Мала Азија. Учителот се обидува да бега, но не успева во тоа. Потоа Македонците повторно се во окови. По пристигнувањето на брегот, чаушот им соопштува на заробениците дека од таму бегањето е невозможно. Пределот низ кој се движат е пустински суров. Македонците се изложени на најразлични понижувања по патот, еден од нив е и начинот на кој се добива храна. По патот се судираат и со курдските племиња кои овие предели ги контролираат како свои. Нападот е одбиен и со помош на затворениците, кои добиваат пушки за да им помогнат на - инаку, малубројните - турски војници. На овој мачен пат и турските војници, кои ги водат затворениците до крајното одредиште ја делат нивната судбина. Еден од затворениците е Синан, Турчин чие присуство на многумина не им е јасно. Тој се спријателува со чаушот, а и, по пристигнувањето во една оаза, исто како и другите приложува еден златник за чаушот таа ноќ да може да биде со гостилничарката. На долгиот пат многумина од селаните остануваат боси и нозете им се во рани. По патот пристигнуваат до големата река, Еуфрат, која ја минуваат со чунови. Во блискиот град заробениците имаат можност да купат храна. Многумина се прејадуваат и умираат. Престојот во градот го искористува даскалот и бега, со помош на месното турско население, кое смета дека на овие страдалници треба да им се помогне. Патувањето продолжува. Пристигнуваат до еден антички театар каде што умира попот. Чаушот му ја соопштува на Синан причината за своите ноќни стравувања. Тој го убил својот најдобар пријател поради неговата љубов кон жената на чаушот. Сега чаушот се плаши од одмаздата на неговите браќа. Секула се обидува да побегне. Го фаќаат и за казна му ги засекуваат табаните. Од така осакатениот Секула Турците бараат да игра. Тој го започнува Тешкото. Му се прудружуваат и другите страдалници. Во октомври 1908 година, осудените пристигнуваат на местото каде што ќе ја издржуваат казната. Кога веќе сè е готово, и чаушот е задоволен поради извршената работа, Синан му приоѓа и го убива. Тој е братот на убиениот пријател на чаушот. Осудените ги пречекува грчкиот поп кој им ја соопштува амнестијата. Сите се ослободени и можат да се вратат дома. Осудените тргнуваат повторно на пат. Овој пат тие се сами. Нив нема кој да ги води. Од далечината им се приближува даскалот. Ги очекува пат исполнет со низа опасности. Сите преживеани селани пристигнуваат во своите села.

Награди: 1976 ФЈИФ, Пула, Голема сребрена арена за филм 1976 ФЈИФ, Пула, Сребрена арена за камера на Киро Билбиловски 1976 ФЈИФ, Пула, Диплома за успешна дебитантска улога на Петар Темелковски 1976 ФФ, Ниш, Награда за најхумана улога за Петар Арсовски 1976 ФФ, Ниш, Повелба за машка улога за Ристо Шишков 1977 ФЕСТ, Диплома за најдобра камера на Киро Билбиловски

Автори:

Директор на филм: Петровски Ацо
Директор на фотографија: Билбиловски Киро
Костимографија: Патрногиќ Јелена
Сценографија: Лазаревски Никола
Асистент снимател: Стојков Слободан
Асистент на сценографија: Георгиевски Петар
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Помошник директор на филм: Ацевски Стеван - Стевче
Асистент на монтажа: Паковски Лазар

Други улоги:

Гојко Митиќ
Николина Гравчева
Енвер Бенджет


Други соработници:

диригент -- Томислав Зографски
фотограф -- Александар Затковски
реквизитер -- Гицо Стратиев
асистент маскер -- В. Рашиќ
оружар -- Јосиф Каревски
помошник костимограф -- Симо Бикиќ
набавувач -- Трајко Стојановиќ
изведувачи -- Б. Крстевски; Младен Крстевски
асистент режисер -- Лазо Ѓорѓевиќ
асистенти сниматели -- М. Радосављевиќ; М. Животиќ
шпица -- Душан Орловиќ
маскер -- Лепа Првановиќ
секретар режисер -- Саша Маркус
помошник сценограф -- Петар Георгиевски
водач на снимање -- Панта Мижимаков
финансиски раководител -- Благоја Кондратјук

Постер:

Фотографии:

Награди: