< Назад

Жигон Јелена

Биографија: (Белград, 3.11.1933 - Белград, 10.04.2018) Српска и југословенска актерка. Настапувала во голем број филмови и телевизиски серии. За време на нејзината кариера, ја драматизирала поезијата на Душан Костиќ, Десанка Максимовиќ, Драган Колунџија, правејќи сценарио на сценско-музичка песна за Симонида, изведена во Народниот театар во Белград.

Филмографија:

1969: Републиката во пламен ( Споредна улога, )