< Назад

Ќортошев Кирил

Биографија: (Ќустендил, Бугарија, 1922 - Скопје, 11.05.2003) Филмски, тетарски и телевизиски актер.
Кирил Ќортошев од октомври 1945 година станува член на Македонскиот народен театар, каде што, со прекини, поминува 32 години професионален ангажман. Дел од артистичката кариера ја поминува и во Драмскиот театар. Во 1965 година ја доби наградата „13 Ноември“ што ја доделува градот Скопје. Во 1996 година, на МТФ „Војдан Чернодрински“ во Прилеп, ја добива наградата за животно дело.

Филмографија:

1952: Фросина ( Споредна улога, )
1953: Мугра во полињата ( Актер, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Актер, )
1964: Под исто небо ( Споредна улога, )
1965: Денови на искушение ( Споредна улога, )
1967: Македонска крвава свадба ( Споредна улога, )
1967: Мементо ( Споредна улога, )
1969: Републиката во пламен ( Споредна улога, )
1969: Време без војна ( Главна улога, )
1970: Цената на градот ( Споредна улога, )
1972: Истрел ( Споредна улога, )
1975: Јад ( Споредна улога, )
1982: Јужна патека ( Споредна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Споредна улога, )
1999: Време, живот ( Главна улога, )