< Назад

Мирчевски Петар

Биографија: (Крушево, 11.11.1956 - ) Македонски театарски, филмски и телевизиски актер.
Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје, отсек глумечка игра. По дипломирањето во 1979 година, станал член на битолскиот театар. Тој е еден од најангажираните и најекспонирани глумци, не само во историјата на битолскиот театар, туку и пошироко во Македонија. Покрај настапите во својата матична куќа, Мирчевски бил чест гостин и на сцената во Прилеп.

Филмографија:

1994: Пред дождот ( Споредна улога, )
2001: Прашина ( Споредна улога, )
2003: Бубачки ( Актер, )
2004: Како убив светец ( Споредна улога, )
2004: Балканкан ( Споредна улога, )
2004: Илузија ( Споредна улога, )
2004: Големата вода ( Споредна улога, )
2005: Контакт ( Споредна улога, )
2006: Тајната книга ( Споредна улога, )
2006: Превртено ( Споредна улога, )
2013: Трето полувреме ( Споредна улога, )
2015: Пепи и Муто ( Главна улога, )
2016: Црвената соба ( Главна улога, )