< Назад

Шаља Абдурахман

Биографија: (Вучитрн, 25.10.1922 - Приштина, 09.03.1994) Актер, режисер, продуцент и сценарист. Од 1948 година бил ангажиран како актер и режисер во Покраинскиот театар во Приштина. Настапувал во преку 30 југословенски филмови. Последната улога му беше Зекир во „Пред дождот“ на Милчо Манчевски. Бил прв директор на „Косово филм“ и продуцент на десетина филмови.

Филмографија:

1964: Под исто небо ( Споредна улога, )
1966: До победата и по неа ( Споредна улога, )
1969: Време без војна ( Споредна улога, )
1977: Исправи се, Делфина ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Споредна улога, )