< Назад

Јовановски Владо

Биографија: (Пробиштип, 27.02.1967 - ) Театарски, филмски и телевизиски актер.
Завршил Факултет за драмски уметности во Скопје. Член на Драмата при Македонскиот народен театар е од 1993 година. Остварил голем број театарски и филмски улоги, а за пошироката публика е можеби најпознат по серијалот „Истражи ја Македонија“ – кратки документарни емисии за неоткриените убавини на Македонија.

Филмографија:

1993: Македонска сага ( Главна улога, )
1993: Светло сиво / Ѓавол во срцето ( Главна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Главна улога, )
1997: Преку езерото ( Споредна улога, )
1998: Збогум на 20-тиот век ( Главна улога, )
2000: Вета ( Актер, )
2001: Прашина ( Споредна улога, )
2004: Балканкан ( Главна улога, )
2004: Илузија ( Главна улога, )
2006: Тајната книга ( Главна улога, )
2009: Далеку од дома ( Актер, )
2013: Трето полувреме ( Споредна улога, )