< Назад

Максут Џемаил

Биографија: (Скопје, 08.05.1933 - Скопје, 28.12.2001) Филмски, театарски и телевизиски актер.
Дипломирал на Филозофскиот факултет во Скопје, на групата за англиски јазик во 1964 година. Беше член на ансамблот на Турската драма при Театарот на народностите во Скопје од 1951 година, се до пензионирањето во 1991 година. Има забележителни постигнувања и на филмското платно, како и на сцените на други театри. 

Филмографија:

1966: До победата и по неа ( Споредна улога, )
1975: Јад ( Споредна улога, )
1976: Најдолгиот пат ( Споредна улога, )
1981: Црвениот коњ ( Споредна улога, )
1985: Јазол ( Споредна улога, )
1987: Хај-фај ( Споредна улога, )
1993: Македонска сага ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Споредна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Споредна улога, )
1997: Преку езерото ( Споредна улога, )