< Назад

Михајловски Бранко

Биографија: (Скопје, 2. 1.1924 - Скопје, 27.4.2000) Доајен на филмската камера во Македонија. Се образувал во Првата машка гимназија во родниот град, а потоа го совладува фотографскиот занает. Во 1947 г. се вработува во продуцентската куќа „Вардар филм“ - Скопје. Освен како снимател, се појавува и како режисер на неколку документарни филмови. Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои: Голем златен медал за камера на Југословенскиот фестивал на документарен и кусометражен филм во Белград (1967), Награда за животно дело - Златна плакета Милтон Манаки и др.


Награди: 1955 ФЈИФ, Пула, Плакета од „Вјесник у среду“ и градот Пула / „Волча ноќ“ 1965 Јубилејна плакета по повод 20 годишнината на југословенскиот филм 1966 Орден на трудот со сребрен венец 1967 ФЈДКФ, Белград, Златен медал - Белград за снимателска работа / „Не“ и „Екселенције“ 1969 ФЈДКФ, Белград, парична награда за снимателска работа доделена од Орво филм и Дојче камера / „Едно раѓање“ и „Скендербег“ 1973 Собранието на град Скопје по повод 10 години од земјотресот, Повелба за континуирано филмско документирање на обновата и изградбата на Скопје 1994 Советот на фестивалот „Браќа Манаки“, Доајен на фестивалот

Филмови: 1963 ЧЕТВРТА СТРАНА (ČTVRTA STRANA), снимател, документарен, Дунав филм Белград 1963 ПАРИ ВО БАРИТЕ (PARE U BARAMA), снимател, документарен, Дунав филм Белград 1964 ЛУЃЕ ПОД СУВА ПЛАНИНА (LJUDI POD SUVOM PLANINOM), снимател, документарен, Загреб филм 1966 ЕКСЕЛЕНЦИИ (EKSELENCIJE), снимател, документарен, Покраински културно-прппаганден центар Приштина 1968 СКЕНДЕРБЕГ (SKENDEBEY), снимател, документарен, Покраински културно-пропаганден центар Приштина 1969 ЕДНО РАЃАЊЕ (NJE LINDJE), снимател, документарен, Космет филм Приштина 1971 СМИРУВАЊЕ НА КРВТА (UMIR KRVI), директор на фотографија, игран, Косово филм Приштина 1975 ВОИНИ (LUFTETARE), снимател, документарен, Косово филм Приштина 1982 ТАЈНА НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО, снимател, документарен, Јадран филм Загреб

Филмографија:

1948: Филмски преглед бр. 6 ( Снимател, )
1948: Филмски преглед бр. 7 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 8 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 9 ( Асистент снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 10 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 11 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 12 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 13 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 17 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 18 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 19 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 23 ( Снимател, )
1950: Недела на националната култура ( Снимател, )
1950: Пет години НРМ ( Снимател, )
1951: Филмски преглед бр. 27 ( Снимател, )
1951: Свилен конец ( Снимател, )
1951: Нашите први искри ( Снимател, )
1953: Миравска свадба ( Снимател, )
1953: Приказна за човекот и овците ( Снимател, )
1953: Градинар ( Снимател, )
1953: Пастеризирано млеко ( Снимател, )
1953: Огрев ( Снимател, )
1953: Мугра во полињата ( Снимател, )
1953: Вардар - Работнички ( Снимател, )
1954: Приказна за нашите дни ( Снимател, )
1954: Фабрика Треска ( Снимател, )
1955: Волча ноќ ( Директор на фотографија, )
1955: Комитска легенда ( Снимател, )
1955: Попова Шапка ( Снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 4 ( Снимател, )
1956: Скротена стихија ( Снимател, )
1956: Човеку, не уништувај ме ( Снимател, )
1956: Пула 1956 ( Снимател, )
1957: Претседателот Тито во посета на Титов-велешка околија ( Снимател, )
1957: Конзервирани витамини ( Снимател, )
1957: Со Тито низ Македонија ( Снимател, )
1957: Во пресрет на изборите - втор дел ( Снимател, )
1957: Македонија ( Снимател, )
1957: Низ индустриските објекти во Македонија ( Снимател, )
1957: Земјоделие ( Снимател, )
1957: Сонце зад решетки ( Директор на фотографија, )
1957: Претседателот Тито во посета на земјоделската задруга „Изворски“ с. Богданци ( Снимател, )
1959: Виза на злото ( Директор на фотографија, )
1959: Обнова на Охридската архиепископија ( Режија, Снимател, )
1959: Гигант „Маврово“ ( Снимател, Сценарио, )
1959: Претседателот Тито се врати во земјата ( Снимател, )
1959: Трет конгрес на СКМ ( Снимател, )
1960: Прилепски тутун ( Снимател, )
1960: Во долината на цветовите ( Снимател, )
1960: И морето сонува ( Снимател, )
1960: Страв ( Снимател, )
1960: Преку води преку земји ( Снимател, )
1961: 14 финале на фудбалскиот куп ( Снимател, )
1961: Први Mај 1961 ( Снимател, )
1961: Дојранско езеро ( Снимател, Сценарио, )
1961: Птици и риби ( Снимател, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Снимател, )
1961: Градот на Вардар ( Снимател, )
1961: Твојот роденден ( Директор на фотографија, )
1962: Вибрациони мотори ( Снимател, )
1962: Шампиони на водните пространства ( Снимател, Сценарио, )
1962: Хајка ( Снимател, Сценарио, )
1962: Страдни од вода - страдни за вода ( Снимател, )
1962: Стихија ( Снимател, )
1963: Ехото на мојот град ( Режија, Снимател, Сценарио, )
1963: Скопје, комунални проблеми ( Снимател, )
1963: Македонија 1942 ( Снимател, )
1963: Невољите на покојникот К.К. ( Директор на фотографија, )
1964: Под исто небо ( Директор на фотографија, )
1964: Ароматично злато ( Снимател, )
1964: Последни номади ( Снимател, )
1965: Селидби ( Снимател, )
1965: Дванаесетте од Папрадник ( Снимател, )
1965: Lux Aeterna - вечна светлина ( Снимател, )
1966: Темели на солидарноста ( Снимател, )
1966: Не ( Директор на фотографија, )
1967: Мементо ( Директор на фотографија, )
1967: Рудник „Саса“ ( Снимател, )
1967: Патека ( Директор на фотографија, )
1967: Лифт горе, лифт долу ( Директор на фотографија, )
1968: Планината на гневот ( Директор на фотографија, )
1968: Вирово ( Снимател, )
1968: ХЦ Тиквеш ( Режија, Снимател, Сценарио, )
1968: Прилепски хидросистем ( Режија, )
1969: Републиката во пламен ( Директор на фотографија, )
1969: Темно огледало ( Директор на фотографија, )
1970: Цената на градот ( Директор на фотографија, )
1970: Крсте Петков Мисирков ( Снимател, )
1971: Тапанџии ( Снимател, )
1971: Поле ( Снимател, )
1973: Луѓе зад планината / Кичево 1971 ( Снимател, )
1974: Скопски железнички јазол ( Снимател, )
1974: Sic Transit Gloria Mundi / Хераклеа ( Снимател, )
1974: Богданци ( Снимател, )
1974: VI Конгрес на СКМ ( Снимател, )
1975: Кој век минува надвор деца ( Директор на фотографија, )
1976: Австралија, Австралија ( Снимател, )
1976: Шестиот играч ( Снимател, )
1976: Кајак ( Снимател, )
1977: Градежно претпријатие „Маврово“ ( Снимател, )
1977: Очите мора да гледаат а срцето спие ( Снимател, )
1978: Среќна Нова година ( Снимател, )
1979: Икар ( Снимател, )
1980: Крвта на морето (сунѓер) ( Снимател, )
1981: Црвениот коњ ( Директор на фотографија, )
1981: Во посета на Преспа... Струга... Охрид... ( Снимател, )
1981: ХЕ Маврово ( Режија, Снимател, )
1982: Снимка за историјата ( Снимател, )
1982: Опасноста се заканува ( Снимател, )
1984: ХЕК Југохром - Попова Шапка ( Снимател, )
1984: Транспортен центар ( Снимател, )