< Назад

Гаиќ Душан

Биографија: (Скопје, 13.3.1930 - 1979) Филмски и телевизиски снимател. Завршува Висока филмска школа во Белград. Работниот век го минува во Институтот за филм во Белград, во продуцентската куќа „Вардар филм“ - Скопје и во Скопската телевизија. Животот го загубил во железничка несреќа.

Филмографија:

1953: Скопски магазин ( Снимател, )
1953: Фабрика за цигари во Скопје ( Снимател, )
1954: Четврти скопски саем ( Снимател, )
1954: Азот ( Асистент снимател, )
1954: Македонски тутун II ( Асистент снимател, )
1954: Велигденски обичаи ( Асистент снимател, )
1955: Стара чаршија ( Снимател, )
1955: Тенда ( Снимател, )
1955: Дервиши ( Соработник, )
1955: Кумановска Отља ( Снимател, )
1955: Хигиенско-техничка заштита ( Снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 1 ( Снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 4 ( Снимател, )
1956: ПАЗ - Воена опасност ( Снимател, )
1956: Пролетни надежи ( Снимател, )
1956: Птиците доаѓаат ( Соработник, )
1957: Малиот човек ( Асистент снимател, )
1957: Во пресрет на изборите ( Снимател, )
1957: Бунт на куклите ( Асистент снимател, )
1959: Три Ани ( Асистент снимател, )
1962: Стихија ( Снимател, )
1963: Скопски репортер бр. 1 ( Снимател, )
1963: Оваа пролет 1963 ( Снимател, )