< Назад

Силјановски Кицо

Биографија: (Прилеп, 13.5.1926 - ) Филмски работник - снимател. Завршува средно обраѕование. Потекнува од семејство во коешто фотографскиот занает се пренесувал со генерации. Сиљановски уште како дете започнува да работи како фотограф во семејниот фотографски дуќан во Прилеп. Во 1947-48 година се вработува како снимател во продуцентската куќа „Вардар филм“ - Скопје и ги прави првите документарни филмови. Од 1952 година добива статус на слободен филмски работник, а некоја година подоцна отвора самостоен фотографски дуќан во Скопје и дефинитивно се определува за фотографскиот занает, со коштој и денес се занимава.

Филмографија:

1948: Идните чувари на народното здравје ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 13 ( Снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 15 ( Асистент снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 17 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 19 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 21 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 23 ( Снимател, )
1951: Филмски преглед бр. 26 ( Снимател, )
1955: Тенда ( Снимател, )